به گزارش میراث آریا(chtn) نصرت اله سپهر ضمن درباره بنا و نقاشی های خانه صارم الدوله، افزود: شکل گیری شهر کرمانشاه مربوط به دوره زندیه است و توسعه و گسترش بافت تاریخی شهر در 1221 ه.ق از زمانی آغاز شد که محمد علی میرزا دولتشاه فرزند ارشد فتحعلیشاه به حکومت کرمانشاه منصوب شد و تا آخر عمر یعنی سال 1237 ه.ق در آن سمت باقی ماند و از همان زمان کرمانشاه به عنوان یک شهر مهم و مرکز حکومتی شناخته شد.
وی تصریح کرد: محمد علی میرزا در تمامی حوزه های حکومتی خود دست به ساخت عمارات و ابنیه های زیادی زد، که یکی از این بناها خانه صارم الدوله است، بانی این بنا صارم الدوله پسر بزرگ حاکم مقتدر کرمانشاه امامقلی میرزا عمالدوله می باشد که در سال 1279 ه.ق ملقب به صارم الدوله گردید و در سال 1280 ه.ق حکومت لرستان را نیز به عهده گرفت.
سپهر اظهار داشت: صارم الدوله دوستدار هنر بود و معماران و نقاشان و هنرمندان را در خلق آثار هنری تشویق و حمایت می کرد، این بنا و سایر بناهای استان کرمانشاه مواریث تاریخی هستند که تعدادی از آنها به ثبت آثار ملی رسیده و دارای شان ملی و تاریخی هستند.
سرپرست اداره کل در ادامه توضیح داد: اصل بنای صارم الدوله شامل اندرونی بسیار بزرگ و چند حیاط بوده و اتاق هایی با نقاشی های بی نظیر . مصالح این بنا عمدتا از آجر می باشد و سقف ها با تیر چوب پوشش داده شده اند.
وی یادآور شد: آنچه در این بنا حائز اهمیت است نقاشی های منحصر به فرد بناست که سقف و دیواره های اطاق پنج دری در ضلع غربی بنا را مزین نموده است. این نقاشی ها دارای مضامین متفاوتی همچون پرتره هایی از اشخاص اروپایی ،صحنه هایی از آرایش جنگ و صف آرائی سربازان. و در گوشه ای دیگر نقاشان با ظرافت خاص جنگ فرانسه و روس را به تصویر کشیده اند و یک پرتره بی نظیر نیز از ناصر الدین شاه و آقا خان صدر اعظم جلب توجه می کند.
سپهر افزود: سقف یکی از اتاق ها یکپارچه نقاشی شده و به جرات می توان گفت یکی از نادر ترین مجموعه های نقاشی های دوره قاجار را در خود جای داده است .تصاویر بسیار زیبایی از گل و بوته و فرشته ها وجود دارد که زینت بخش سقف هستند.
انتهای پیام/